Hvad er et vandtårn?

Et vandtårn er et tårn, der før i tiden blev brugt til at opbevare vand i en højde, så det skabte nok tryk i et vandforsyningssystem.

Der er sidenhen kommet andre og mere smarte måder at gøre det på, men i 1800-tallet og 1900-tallet var vandtårne en vigtig ressource i det lokale samfund for at få vand ud i de mange hjem.

Er alle vandtårne stadig i brug?

Nej, langt de fleste er faktisk ikke i brug. Der er kommet centrale pumpesystemer, som klarer den opgave, som vandtårnene før i tiden stod for. Derfor er der mange af de ældre vandtårne, der bare står til pynt den dag i dag, men som egentlig ikke har nogen reel funktion i samfundet.

Der kan være enkelte vandtårne, der stadig er i brug, men langt størstedelen bliver ikke anvendt nu om dage. Derfor har du også rig mulighed for at se et vandtårn, når du bevæger dig rundt i Danmark, da der findes en lang række af dem i hele landet.

Hvor kan jeg se et vandtårn?

Du kan se et vandtårn i rigtig mange byer rundt omkring i landet. Der blev opført det ene vandtårn efter det andet, og hvor det i slutningen af 1800-tallet var sparsomt med opførelsen af nye vandtårne, kom der virkelig fart på byggeriet i 1900-tallet, hvor langt de fleste vandtårne stammer fra.

Det specielle ved vandtårnene er, at de stort set alle sammen ser forskellige ud. Rigtig mange af dem har arkitekter været inde over for at tegne, hvilket blandt andet har haft den betydning, at vandtårne i mange byer skiller sig væsentligt ud fra alle de andre bygninger i byen på grund af den særlige stil, der nu engang blev valgt til det enkelte tårn.

Kan man komme op i et vandtårn?

Ja, der er mange vandtårne, som du har mulighed for at komme op i. Der er en lang række, der er fredede og som står aflukket, men der er også en stor del af vandtårnene rundt omkring i landet, som du rent faktisk har mulighed for at besøge og komme op i, hvis du har lyst til det.

I toppen af et vandtårn vil du opleve en storslået udsigt over lokalområdet, da det som regel er en af de højeste bygninger i byen. Dermed er der ingen andre bygninger, der skygger for udsigten fra toppen af et vandtårn.

Bliver gamle vandtårne revet ned?

Det kan godt ske, at gamle vandtårne bliver revet ned, hvis bygningen på grund af sin stand er til fare for mennesker eller bygninger omkring. Men ellers er der mange vandtårne rundt omkring i landet, der bliver fredet, så der ikke må ske noget med dem.

Derfor har du netop også mulighed for at se så mange vandtårne rundt omkring i Danmark, da der ikke må ske noget med dem. Så hvis du har lyst til at se vandtårne, kan du, uanset hvor du befinder dig i landet, inden for en kort radius finder en lang række flotte vandtårne den dag i dag.

Kan man selv lave et vandtårn?

Ja, du kan i og for sig godt selv lave et lille primitivt vandtårn, hvis du har styr på, hvordan det virker, og hvordan det skal bygges. Der er blandt andet mange spejderlejre, der har lavet deres eget lille vandtårn, som de selv har været med til at bygge.

Der findes mange tegninger over det på nettet, så hvis du er interesseret i at bygge et selv derhjemme, er der ingen undskyldning for ikke at komme i gang med det. Det er ikke nødvendigvis nemt, men det kan være en sjov udfordring.

2 Replies to “Hvad er et vandtårn?”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *