Alt om jazz

Sådan opstod Jazz

Jazz er en musikstilart, ligesom reggae, hip-hop, disko, funk og mange flere. Jazz opstod i den sydlige del af De Forenede Stater (USA) helt tilbage i 1800-tallet. Fortjenesten af jazz-musikken, kan vi takke de sorte mennesker for. Især byen New Orleans, blev et fast centrum for musikkens karakter.

Jaz er en musikart, som er en blanding imellem flere forskellige stilarter. Heribland musikken fra slaverne i Vestafrika, europæisk marchmusik, og engelsk-amerikansk folkesang. Jazz har derfor forskellige kulturer i baggagen, og har sin helt egen og unikke lyd, som adskiller sig fra andre muksstilarter. Jazz var især en populær musikart for de sorte menensker, de laveste rangeret i samfundet, som fandt en form for frihed, når der blev optrådt med jazz live, på diverse barer og caféer.

Da jazz opstod tilbage i 1800-1900 tallet, spillede man på akustiske instrumenter, især trompet og trækbasun, men i 1970’erne, begyndte man at spille på de elektriske instrumenter.

Hvad kendetegner jazz?

Jazz kendertegnes, som regel, altid på, grund af saxofonen. Det er en blanding mellem blues, ragtime, og brass. Jazz er en meget fri form for musikstikart, fordi det giver muligheden for musikerne, at improvisere sin helt egen lyd. Når flere musikeren, på hver deres akustisk instrument spiller, så giver det en helt fantastisk, rytmisk klang, som også kaldes for swing.

Hvem kender vi på grund af Jazz?

Der har været rigtig mange mennesker, som har haft del af æren i udviklingen af jazz-musikken. Her kan vi blandet andet nævne, Louis Armstrong, som nok er en af de mest berømte jazz-musikkere i verdenen. Men her kan også nævnes, Charlie Parker, Miles Davis og ikke mindst, Duke Ellington. Alle nogle mennesker, som har udviklet jazzens klang til sin helt egen.

I Danmark, kan vi pointere Svend Asmussen. Han spillede både violin og var orkesterleder, og tilbage i 1943, blev han anholdt, fordi at han ignorerede reglen om, at man ikke måtte spille jazzmusik, på daværende tidspunkt.

Det særprægede ved jazz er, at det er en musikart, som består, en stor del af, improvisation. Jer giver det den enkelte musikken, mulighed for at optræde med et soloparti. Dermed var hver optræden sjældent ens, da solisterne godt kan varierer deres lyd. Dog var det ikke, hvilke som helst musikeren, som kunne være med i et band, da den improvisatoriske del, kræver, at den enkelte solist har færdighederne og kreativiteten til at skabe en sensationel opøvelse for de deltagende.

Festivaller med jazzmusik

For at fejre den musikalske genre, så findes der, også decideres jazz-festivaller i Danmark. Den største, og den mest berømte jazz-festival er Copenhagen Jazz Festival, og dernæst kommer der Aarhus Jazz Festival, Riverboat Jazzfestival i Silkeborg, Ringkøbing Fjord Jazz Festival i Satuning, Ribe Jazz festival, Maribo Jazz Festival, Tversted Jazzy Days Festival I Tversted, Ærø Jazz Festival og sidst, men ikke mindst, Allinge Jazz Festival på Bornholm. Der var også engang en festival i odense, som du kan læse mere om her link – Så lige meget hvor i landet du befinder dig, så er der mulighed for at høre jazz med en god øl i hånden, hvor man kan begive sig hen i musikkens tegn.

5 Replies to “Alt om jazz”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *