Sådan hiver du den helt store biograflyd hjem i stuen

Som det ser ud lige nu, ser det desværre ikke ud til, at de danske biografer får lov til at slå deres døre op lige foreløbigt. Det er efterhånden begyndt at gå op for de fleste, biografglade, danskere. I den seneste tid, er vores dagligstuer blevet berigede med store fladskærme og andet elektronisk gear.

Filmoplevelsen i hjemmet kommer altså tættere og tættere på dén oplevelse vi kender fra biografen. Det eneste punkt hvor hjemmebiografen ofte halter lidt bagefter, er på lydsiden. Nærmere bestemt, på surround-området. Heldigvis, har britiske Dolby Laboratories længe haft en lydstandard – Dolby Atmos, som formår at skabe den eftertragtede surroundoplevelse.

Hvis du altså har udstyret til det. Men det er der også råd for. Stadig flere og flere afspilningsenheder inkluderer nu understøttelse for Dolby Atmos. Nogle producenter er endda kommet så langt i deres udvikling, at du nu kun behøver én højttalerenhed for at opnå et flot og omsluttende lydbillede.

Enhederne omfatter bl.a. soundbars fra kendte mærker som Sonos og Sennheiser. Hvilken soundbar der er den bedste soundbar til surroundsound for dig og dit rum, er noget du helt klart skal kigge lidt nærmere på. Vi er alle forskellige, og det er vores tv-rum også. Men så længe du sikrer dig, at den soundbar du ender med at købe er Dolby Atmos certificeret, er du i hvert fald godt på vej.

Hvordan gør biograflyd filmoplevelsen bedre?

Uanset hvilke film du har set i biografen, er én ting den samme. Lyden. En god lyd skal være fyldig, dyb og, sidst men ikke mindst, omsluttende. Er der f.eks. en lastbil, der suser forbi hovedpersonen på skærmen, har lydproducenterne bag filmen, mange gange skåret lyden sådan, at det føles som om lastbilen passerer lige forbi dig. Det kaldes for surroundsound, og er ét af de vigtigste parametre for en god biografoplevelse. Det giver den utrolige realisme som vi alle elsker.

Hjemme i stuen, derimod, har vi hverken plads til kæmpe subwoofere og 117 forskellige store og små højttalere til at kaste lyden rundt i lokalet. Her kommer de moderne surroundanlæg ind i billedet. På baggrund af den førnævnte Atmos-teknologi, har højttalerproducenterne nu fået en skabelon til, hvordan de bedst får presset en omsluttende lyd ud af et minimalt antal højttalere.

Så, så længe dét materiale du afspiller har indlejret surround-information, og du har det rigtige setup, vil kuglerne flyve forbi ørene på dig, sofaen ryste ved store eksplosioner, og den romantiske smalltalk vil nærmest hviske dig i øret. Lige som om du var i biografen. Har du allerede investeret i dyrt billedudstyr, skylder du dig selv at få lydsiden med også. Det kan varmt anbefales!

One Reply to “Sådan hiver du den helt store biograflyd hjem i stuen”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *