Bliv godt klædt på til Folketingsvalget

Der er blevet udskrevet valg i Danmark, og det betyder, at du snart skal stemme på, hvem der skal sidde i folketinget. Mere præcist skal dit kryds sættes den 1. november 2022. Det bliver med al sandsynlighed et spændende valg, da Danmark lige har været igennem hele coronakrisen, og nu står midt i en inflationskrise. Krisetider har det med at ændre folks politiske holdning, og derfor er det ikke usandsynligt, at folk vil sætte deres kryds et radikalt anderledes sted til dette valg.

Hvis du selv går med overvejelser om, hvor du skal sætte dit kryds, er det en god idé at læse mere om de enkelte folketingskandidater. På den måde kan du bedre vurdere, hvem du skal stemme på.

Det bør du overveje, inden du sætter dit kryds

Foruden de sædvanlige partier, er der også kommet to nye politiske partier i Danmark. Derfor er det også fuldt forståeligt, hvis du ikke ved, hvor du skal sætte dit kryds. I så fald bør du først og fremmest blive klar over dine egne værdier. På den måde er det nemmere at vælge den rette politiker eller det rette parti.

Når du skal stemme, handler det ikke om, hvad der er bedst for dig som person. Det handler i stedet om, hvad der er bedst for Danmark som nation. Derfor bør du ikke spørge dig selv, hvad der gavner dig mest, men derimod hvad der vil gavne landet mest.

Som udgangspunkt er det typisk disse tre spørgsmål, som optager flest danskere:

  • Hvor høj skal skatten være?
  • Hvor restriktiv/lempelig skal indvandringspolitikken være?
  • Hvor meget skal der fokuseres på grøn omstilling?

Læs mere om politikerne

Én ting er, hvad politikerne selv siger. En anden ting er, hvad de historisk set har formået at skabe eller ændre. Derfor er det også rart at læse andres gennemgang og vurdering af de forskellige politikere. Det kan du blandt andet gøre i medier eller på politiske blogs. Det kan være en ganske fin måde at finde ud af, om din foretrukne politiker nu også er på samme side som dig.

Vær kritisk med, hvordan politikerne vil skabe forandring

Hvis du gerne vil være sikker på, at du sætter dit kryds det rette sted, bør du undersøge, hvordan de forskellige politikere vil skabe forandring. Det er naturligvis et større researcharbejde. Derfor bør du også kun gøre det ved de politikere, som du virkelig overvejer at stemme på.

For eksempel kan det være, at en politiker lover skattenedsættelser. I så fald vil der – i første omgang – komme færre penge i statskassen. Hvordan skal de resterende penge så fordeles, så for eksempel hospitalsvæsenet ikke kollapser?

2 Replies to “Bliv godt klædt på til Folketingsvalget”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *