Havefrø og dyrk dine egne grøntsager! Blomster, krydderurter og grøntsager

Når du dyrker havefrø på friland, skal jorden være gennemarbejdet førend at du sår dine havefrø. Hvis jorden er tør skal man vande de små planter den første sæson. Jorden har en mellemfin struktur, der sikrer at rødderne kan få fat og planten let kan omplantes uden at blive beskadiget.

Mange drømmer om en køkkenhave, hvor de kan så lige de grøntsager, de selv har lyst til, uden at tænke over om de når at blive modne i det forholdsvist nordlige Danmark. 

Hvis man planlægger at dyrke planten med henblik på selvforsyning af grøntsager, har man brug for en lang vækstsæson og det er derfor en god ide, at komme tidligt i gang. Hvis man satser på høst af modne frugter af de lidt mere komplicerede der ofte kræver lang vækstsæson , må du også i gang forspiring for at udvide sæsonen. Det er meget forskelligt hvor lang tid en plante har brug for at blive færdig til høst, fx. har radis, og mange salater kun brug for ca. 35 dage, hvorimod tomat skal bruge 6 uger fra der er sat blomst til frugten er moden, og dertig skal du ligge plantens voksetid som er ca. 2 måneder.

En anden måde at forlænge sæsonen er at dyrke i drivhus eller i tunnel, det gør at temperaturen stiger når der er sol,  frø  der er velegnet til dyrkning i drivhuset som chilier, agurker og tomater – men langt de fleste planter vil trives i drivhuset i sensommer eller tidligt, når det er højsommer er det ofte for varmt.

Planter, der sås direkte på friland, bliver ofte kraftigere og sundere end de forspirede, så de forspirede skal lige have lidt tid til at komme i gang udenfor hvor nattetemperaturen ofte er relativ lav i forhold til indendørs.. 

Nogle grøntsager som salathoveder skal have god plads for at gro, mens andre gerne må stå lidt tættere. 

Grøntsagsfrø fås også i såbånd, hvor frøene ligger i den rette afstand – det gør det meget nemmere for dig at så frøene. 

Mange frø kan godt li at blive udblødt i vand natten over, inden de sås. Derefter skal frøene i jorden i ca en frøhøjde som dybde dybde med en afstand mellem planterne kan være meget forskelligt, men det står ofte på pakken.

3 Replies to “Havefrø og dyrk dine egne grøntsager! Blomster, krydderurter og grøntsager”

  1. Здравствуйте!
    Купить Диплом Луганск
    Дипломы магистра, а также других специализаций, вы купите Диплом приобрести у нас на сайте. Мы можем сделать такой диплом, который ваша бухгалтерия проверить не сможет – он будет уже от закрытого негосударственного ВУЗа, у которого нет архивов. Да это и не возможно просто технически, оплата происходит только при получении документа на руки.https://saksx-diploms-srednee24.com/ На мой взгляд, главное преимущество ФДО возможность получения качественного образования из любой точки мира.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *