VÆLG DEN RIGTIGE ERGONOMISKE KONTORSTOL

At arbejde på et kontor involverer typisk at bruge meget tid på at sidde i en kontorstol – en stilling, der tilføjer stress til rygsøjlen. For at undgå at udvikle eller forværre rygproblemer er det derfor vigtigt at have en kontorstol, der er ergonomisk, og som støtter lænden og fremmer en god kropsholdning. Men hvad er en ergonomisk kontorstol egentligt? Typisk klassificeres kontorstole som ergonomiske, når sædehøjden, sædedybden og mængden af lændestøtte kan justeres. Det betyder, at du skal kunne justere stolens højde så dine ben er vinkelret på gulvet, og at sædet skal give dig mulighed for at sidde komfortabelt. Korrekt lændestøtte gør, at der er nok støtte til lænden, så din rygsøjle er i den helt rigtige position for at tillade en god holdning i ryggen.

Hvilken form for ergonomisk kontorstol er bedst?

Der findes mange forskellige typer af ergonomiske stole til brug på kontoret, og det er derfor svært at sige lige præcis hvilken kontorstol der er den bedste. Men der er en række funktioner der er meget vigtige at kigge efter i en god ergonomisk kontorstol. Disse funktioner vil give brugeren mulighed for at få stolen til at fungere godt til hans eller hendes specifikke behov. Nedenfor vil de vigtigste funktioner gennemgås.

Sædehøjde. Det er vigtigt at kontorstolens sædehøjde let kan justeres. En sædehøjde der er fra omkring 40 til 55 centimeter fra gulvet, burde fungere for de fleste. Dette giver kontorstolens bruger mulighed for at have sine fødder fladt på gulvet med lårene vandret og armene på niveau med skrivebordet.

Sædebredde og sæddedybde. Den næste vigtige funktion er, at sædet skal have en tilstrækkelig bredde og dybde til at støtte brugeren komfortabelt. Standardbredden på en kontorstol er normalt mellem 40 og 50 centimeter. Dybden (fra forsiden af sædet til bagsiden af sædet) skal være dyb nok til, at brugeren skal kunne sidde med ryggen mod ryglænet, mens der er ca. 5 til 10 centimeter mellem knæryggen og sædet. Derudover er det også vigtigt at hældningen på kontorstolen skal kunne justeres efter behovet hos brugeren.

Lændestøtte. Rygstøtte i den nedre del af ryggen er en meget vigtig del af en ergonomisk kontorstol. Sidder man i for lange perioder uden støtte til den del af ryggen, kan i mange tilfælde føre til nedslidning, hvilket belaster strukturerne i den nederste rygsøjle.
En god ergonomisk kontorstol skal også have en lændejustering (både højden og dybden), så brugeren kan få den rigtige pasform til at støtte lænden.

Ryglæn. Ryglænet på en ergonomisk kontorstol skal være mellem 30 og 50 centimeter bredt. Er ryglænet adskilt fra sædet, så skal det let kunne justeres i højden. Derudover bør stolen kunne støtte rygsøjlen, og især med fokus på korrekt støtte af lænden. Hvis kontorstolens sæde og ryglæn er sammen i ét stykke, skal ryglænet kunne justeres frem og tilbage med en låsemekanisme for at sikre at ryglænet ikke går for langt bagud når brugeren har fundet den passende vinkel i kontorstolen.

Sædemateriale. Materialet på kontorstolens sæde og ryg skal have polstring nok til at være behageligt at sidde på i længere perioder. At have et stof, der ånder, er at foretrække frem for en hårdere overflade på kontorstolens sæde.

Armlæn. En af de sidste vigtige funktioner i en ergonomisk kontorstol er, at stolens armlæn skal være justerbare. Armlænene skal gøre at brugerens arme kan hvile behageligt og at skuldrende er afslappede. Derudover skal albuerne og underarmene kunne hvile let.

Roterbar. Til sidst er det vigtigt, at kontorstolen er roterbar. En roterbar stol gør det let for brugeren at nå forskellige områder af sit skrivebord uden at skulle anstrenge sig.

Se eventuelt et stort udvalg af kontorstole her.

One Reply to “VÆLG DEN RIGTIGE ERGONOMISKE KONTORSTOL”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *